(VIDEO) Tajkuni zbog izgradnje MHE dinamitom razneli stene kroz koje teče Bistrica! NASTRADALE RIBE…

(VIDEO) Tajkuni zbog izgradnje MHE dinamitom razneli stene kroz koje teče Bistrica! NASTRADALE RIBE…

Latest News Opinion

Na području sliva reke Vlasine do sada je izgrađeno oko četrnaest mini hidrocentrala, a trenutno se gradi treća na reci Bistrici, zbog čega je reagovala neformalna grupa „Bitka za Vlasinu“, navodeći da je priroda devastirana, da u reci nema dovoljno vode za biološki minimum, ali ono što je posebno priviklo pažnju jeste da su, tvrde, dinamitom uklonjene milenijumima brušene stene kroz koje je reka Bistrica prolazila.

Foto i video sa fejsbuk stranice „Bitka za Vlasinu“

Javnosti i nadležnim organima javnim pismom obratio se jedan od članova ove neformalne grupe Saša Mladeonović, rodom iz Vlasotinca, koje prenosimo u celosti:

„Kako obično biva sa poštovanjem našeg zakonodavstva u bilo kojoj životnoj sveri, zakon služi da se krši, falsifikuje ili ismejava.

I ptice znaju da iza kompletnog projekta izgradnje MHE stoji ozbiljna intersna grupa koja na brzinski način želi da dođe do novca i koja nema nikakvo poštovanje niti prema budućnosti, a još manje prema prošlosti.

Ali isto tako verujem u ostatke vašeg profesionalizma  i lično ne dozvoljavam da mi neko otima rodni prag i od njega pravi prostor za deponovanje otpada bilo kakve vrste. A naše reke postaju upravo to-otpad.

Corpus delicti

Posted by Bojan Kostic on Четвртак, 03. септембар 2020.

Dakle, s obrzirom da svi znate o čemu se radi, i da smo slali zvaničan dopis Opštini Vlasotince, a od građevinskog inspektora dobili odgovor koji je svojim sadržajem uvredljiv za logiku jedne odrasle osobe, ja, kao poniženi građanin ove zemlje i meštanin svoga kraja, od vas zahtevam:

-Da se pod hitno izvrši kompletan nadzor od strane vodoprivrednog inspektora, građevinskog i inspektora zaštite životne sredine na lokaciji –MHE Suknari i da se na licu mesta utvrdi pokolj koji se dešava nad rekom Bistricom, levom pritokom reke Vlasine, u ataru sela Donjeg -Dejana. Da se utvrde posledice na živi svet sa osvrtom na zaštićene vrste.
-Da se pokrene javna rasprava o štetnosti MHE na području Vlasine i produži sa moratorijumom izgradnje.
-Da se transparentno objavi datum javne rasprave a ne kao što je dosadašnja praksa da se to radi krišom da niko ne zna.

Prilikom obilaska zatečeno je sledeće stanje:

Gradilište nije obeleženo, iako je građevinski inspektor u odgovoru rekao da jeste.

Gradilišna tabla izbledela sa neizmenjenim i nejasnim podacioma

Vrši se ukopavanje cevi za derivaciju u koritu reke .

Smatramo da je količina vode koja je namenja za biološki minimum nedovoljna i da je već napravljena ozbiljna šteta na devastaciji živog sveta.

Radovi se obavljaju bez uslova i mišljenja Zavoda za zaštitu prirode.

U prilogu pisma šaljem vam fotografije sa lica mesta a video materijal možete pogledati na našoj fejsbuk grupi „Bitka za Vlasinu“.

Foto i video sa fejsbuk stranice „Bitka za Vlasinu“

U nizu Bistrica pre izgradnje prve elektrane. U njoj je živela i pastrmka koje danas nema više, kao ni drugih riba.

Obraćam vam se jednom jedinom molbom, a to je da ne tražite razloge da se proglašavate nenadležnim i da birokratski prebacujete lopticu sa jedne kancelarije na drugu već da se uhvatite u koštac sa problemom kao što je samoorganizovana grupa građana „Bitka za Vlasinu“ to učinila.

Napominjem da u vremenu časti i obraza, ljudi bi i zbog manjih poraza na sebe dizali ruku, ali mi se zadovoljavamo da samo prestanete da se plašite i shvatite da je u pitanju život vaših potomaka koji se teraju sa rođene zemlje.

I umesto da smo godinama unazad razgovarali kako da se te reke iskoriste kroz njihovu lepotu u razvoju eko turizma ili razmišljanju o mogućnostima korišćenje obnovljivih izvora energije, mi ovde sada govorimo o golom opstanku!

A kako drugačije kada je za to potrebno znanje, a ne kvalifikacija partijskog klona ili poltrona i na uštrb sebe i svoje dece. I to ne od sada, već decenijama unazad…

I za kraj fotografija stena koje su bezumnici srušili dinamitom…“

Foto i video sa fejsbuk stranice „Bitka za Vlasinu“

Poslato:

Ministarstvu zaštite životne sredine
Načelniku Jablaničkog upravnog okruga
Predsedniku Opštine Vlasotince
Načelniku opštinske uprave Vlasotince
Opštinskom građevinskom inspektoru, Vlasotince
Vodoprivrednom inspektoru
Zavodu za zaštitu prirode, Niš

Foto i video sa fejsbuk stranice „Bitka za Vlasinu“

Izvor: Jugmedia

Share:
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Comment