LONČAR: Neće se na Srbima još uvek testirati vakcina, Kina treba da ispuni dodatne uslove!

LONČAR: Neće se na Srbima još uvek testirati vakcina, Kina treba da ispuni dodatne uslove!

Latest News

Ministar u svom demantu ne odbija ideju, ali kaže da trenutno nisu ispunjeni svi uslovi.

Kineska Nacionalna biotehničke grupacija (CNBG) i kompanija Sinovak (Sinovac Biotech Ltd.) saopštile su da je još zemalja, među kojima je i Srbija, pristalo da učestvuje u trećoj fazi kliničkih ispitivanja njihovih vakcina protiv koronavirusa, prenosi Rojters. Istovremeno ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da trenutno nisu ispunjeni uslovi da bi se kineska vakcina testirala u Srbiji.

– Jedan od proizvođača vakcine iz Kine je dao ponudu da se u trećoj fazi ta vakcina testira u Srbiji. Mi smo krenuli u razgovore i pregovore, ali nisu ispunjeni uslovi da bi se ta vakcina testirala u Srbiji. Za sada je tako – rekao je Lončar za Pink.

Kako je dodao, ministarstvo će prvo obavestiti građane kada dođemo u tu fazu da postoji vakcina, da postoji zahtev da se testira u Srbiji, ti ljudi su ispuni sve zahteve u srpskoj Agenciji za lekove.

– Mi nismo neka neozbiljna država koja može na nekom drugom principu da funkcioniše, da se ne ispoštuju sva ta pravila koja postoje. Ako dođemo u tu fazu mi ćemo obavestiti građane – rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, predviđanja su da će krajem godine i početkom sledeće biti proizvedena bezbedna vakcina protiv korona virusa.

– Mogu da obećam građanima Srbije da ćemo među prvima imati tu vakcinu koja bude bezbedna i koju mi možemo da im stavimo na raspolaganje, koja ispunjava sve uslove. Ništa nećemo eksperimentisati – rekao je Lončar.

On kaže da moramo da se strpimo do proleća i da se pridržavamo propisanih mera za borbu protiv korona virusa.

Lončar je apelovao na građane da prime vakcinu proti sezonskog gripa, koja se očekuje od 1. oktobra, kako bi se izbegao “sudar korona virusa i sezonskog gripa”.

BONUS VIDEO – Pogledajte snimak Ane Branbić, kako je na konferenciji u Londonu pozvala migrante iz Severne Afrike da nasele Srbiju, obećavajući im državljanstva:

Share:
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Comment