OVAKO JE GOVORIO AMFILOHIJE: Vučić je izdajnik koji će prodati Kosovo, on je neznalica koji…

OVAKO JE GOVORIO AMFILOHIJE: Vučić je izdajnik koji će prodati Kosovo, on je neznalica koji…

Latest News

Krajem septembra poslednji put su se susreli Aleksandar Vučić i Amfilohije, pokojni mitropolit crnogorsko-primorski. Prema saznanjima do kojih je tada došao portal Nova.rs, sastanak predsednika Srbije i čoveka kojeg mnogi percipiraju kao najzaslužnijeg za pad režima Mila Đukanovića, bio je svojevrsno “spuštanje lopte”, nakon dve i po godine sukoba.

Tokom ovog jutra, predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je telegram saučešća patrijarhu srpskom Irineju i Sinodu Srpske pravoslavne crkve povodom smrti mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

“Vaša Svetosti, preosvećene vladike, sa žaljenjem smo primili vest o smrti Visokopreosvećenog mitropolita crnogorsko-primorskog Gospodina Amfilohija. Izražavamo iskreno saučešće i molimo se da Gospod upokoji Njegovu dušu tamo gde pravedni počivaju”, navodi se u telegramu Vučića.

Podsetimo, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije umro je jutros u kliničkom centru u Podgorici, a biće sahranjen u nedelju nakon liturgije u Hramu Hrista spasitelja u Podgorici.

Početak sukoba Amfilohije-Vučić

Poznavaoci prilika tvrde da je sukob Amfilohija sa Vučićem počeo još 2013. godine, nakon potpisivanja Briselskog sporazuma. U otvoreni sukob ušli su četiri godine kasnije, kad je krajem 2017, Amfilohije sastavio i potpisao apel za odbranu Kosova i Metohije, čiji sadržaj je bio u suprotnosti sa politikom o Kosovu za koju se zalagao Vučić.

Mitropolit je zatim, početkom januara, u intervjuu za televiziju “Herceg Novi” izjavio da je “Apel za odbranu Kosova i Metohije” napisan “zbog nepoverenja i kombinacija koje se prave”.

“S Vučićem nijesam imao nikakav sukob. On je prvi predsjednik Srbije koji je bio na Saboru. Sada se bojim da njegova politika vodi izdaji Srbije i Kosova i da se zato promijenio”, kazao je tom prilikom Amfilohije.

A prema informacijama koje su kružile nakon pomenutog Sabora na kojem je prisustvovao Vučić, a gde je glavna tema bio status Kosova i Metohije, upravo je Amfilohije bio najglasniji u kritici predsednika Srbije i razlog zbog kojeg je Vučić ljutito napustio pomenuti skup.

Predsednik Srbije se uglavnom lično uzdržavao od komentara, ali je blaćenje Amfilohija i njemu bliskih vladika prepustio drugima. Tada na crnogorsko-primorskog mitropolita počinje hajka u režimskim medijima u Srbiji.

Svojevremeno je novinaska Tanjug objavila tekst, koji je pod naslovom “Amfilohije – političar u mantiji” preneo javni servis Srbije – RTS, u kom se tvrdi da “istup Amfilohija na temu Kosova predstavlja novost u njegovom odnosu prema južnoj srpskoj pokrajini”, ali da njegovi istupi na terenu politike nisu novina, navodeći kako su vidne njegove ambicije da postane patrijarh.

Dan nakon toga “Alo” je objavio kako je Amfilohije mudro ćutao i sklapao poslovne dilove sa Milom Đukanovićem dok su radili na otcepljenju Crne Gore.

Optužbe Vučića za državni udar u Crnoj Gori i protivljenje dodeli ordena

U maju prošle godine Amfilohije optužio je Vučića da je učestvovao u kreiranju državnog udara sa predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem i da je i on zaslužan što su lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević osuđeni na po pet godina zatvora.

Kako su tada pisale crnogorske “Vijesti” optužba je izneta tokom pomenutog Sabora Srpske pravoslavne crkve (SPC), kad je Amfilohije ponovio i optužbu da je Vučić izdao Kosovo i da radi protiv interesa Srbije.

Nakon toga je usledilo i Amfilohijevo protivljenje odluci Sinoda Srpske pravoslavne crkve (SPC) da dodeli orden Svetog Save dodeli predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, gde je podržan od velikog broja vladika.

“Što se mene lično tiče, a verujem i jedan dobar deo naših arhijereja nije time zadovoljan, nije bila ovo prilika za tako nešto. Ovde je prisutno bilo i ostalo ono što objedinjuje i sjedinjuje i Crkvu i narod. Gospodin Vučić je predsednik, naravno privremeni, kao i svi predsednici Srbije i to je za poštovanje za one koji su ga izabrali, ali on nije predsednik srpskog naroda u svetu“, kazao je Amfilohije dan uči dodele ordena srpskom predsedniku.

“Vučić je izdajnik”

Amfilohije je sredinom prošle godine potvrdio pisanje “Vijesti” o sukobu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem uoči Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve i ponovio svoju tvrdnju da je Vučić izdajnik.

“Vučić je izdajnik. Svojim ponašanjem i postupcima pokazuje da će izdati Kosovo. To sam rekao, ali nismo se raspravljali, jer se on meni tako ne obraća. Drugačije razgovara sa mnom”, kazao je Amfilohije.

Nakon toga je prokomentarisao i izjave generalnog sekretara predsednika Srbije Nikole Selakovića da nikakvog sukoba nije bilo, rekavši da Vučić i njegovi saradnici jedno pričaju javno, a drugo pred njim.

“Vučić je neznalica”

Jednu od poslednjih teških reči na račun predsednika Srbije Amfilohije je izneo krajem prošle godine kad je Vučića nazvao neznalicom, komentarišući njegovu izjavu “da crnogorska autokefalna crkva i de fakto i de jure postoji i pre uspostavljanja nezavisnosti 2006. godine”.

“Nisam gledao, ali sam čuo. Time Vučić pokazuje da je velika neznalica”, rekao je tim povodom podgoričkim “Vijestima”.

Vučić je sve vreme izbegavao da direktno odgovori na Amfilohijeve izjave, pa ih je uglavnom negirao preko izjave svojih saradnika, a napade slao putem medija bliskih stranci na čijem je čelu.

Jedan od primera je i naslov vesti “Zakulisne radnje: Amfilohije pravi sačekušu Vučiću” objavljenoj na internet portalu “Srpskog telegrafa”, u kome se navodi da “pogrdna skandiranja, neprijateljska atmosfera, a potom i incidenti, deo su scenarija koji bi u režiji mitropolita Amfilohija trebalo da bude odigran na Badnje veče, i to kao sačekuša za predsednika Srbije Aleksandra Vučića”.

BONUS VIDEO – Na koje sve načine Aleksandar Vučić i komesar za migracije Vladimir Cucić prikrivaju migrantsko nasilje pogledajte u sledećem snimku:

Share:
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Comment