PRESUDA USTAVNOG SUDA UZDRMALA BALKAN: Obavezno nošenje maske je kršenje ljudskih prava!!

PRESUDA USTAVNOG SUDA UZDRMALA BALKAN: Obavezno nošenje maske je kršenje ljudskih prava!!

Ipak nemaju pravo da teraju građane…

Ustavni sud Bosne i Hercegovine (BiH) održao je u utorak 22. decembra sjednicu na kojoj je donesena odluka da mera ograničena kretanja i nošenja maski tokom pandemije korona virusa predstavlja kršenje osnovnih ljudskih prava.

Redovna sjedica Velikog vijeća Ustavog suda BiH održana je Elektronskim putem.

Na sednici je donešeno nekoliko odluka, među njima i ona koja govori da su odluke Kriznog štaba Federacije BiH (FBiH) o zabrani kretanja i obaveznom nošenju zaštitnih maski “mešanje u osnovna ljudska prava i slobode garantovane Ustavom BiH i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava”.

“U konkretnom slučaju u pitanju su kršenja prava na privatni život i na slobodu kretanja, koja su izvršena naredbama uskih segmenata izvršne vlasti o obaveznom nošenju zaštitnih maski i o ograničenju kretanja, kriznih štabova ministarstava zdravstva”, stoji u odluci Ustavnog suda.

Još se navodi da odluka Kriznog štaba Ministarstava zdravstva FBiH predstavlja kršenje navedenih ljudskih prava s obzirom na to da je “izostalo aktivno učešće u donošenju i preispitivanju naređenih mjera od najviših organa zakonodavne i izvršne vlasti”.

Mera zabrane kretanja nakon 11 do 5 sati ujutru je uvedena 10. novembra usled porasta broja novozaraženih korona virusom, a pratile su je mjere obaveznog nošenja maski u zatvorenom i na otvorenom prostoru.

Nakon donošenja mera sarajevski advokati su uputili apelaciju Ustavnom sudu BiH te tražili da preispitaju donesene mjere, kao i to da do konačne odluke ukinu mjeru Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

BONUS VIDEO – Pogledajte na koje sve načine nevladine organizacije finansirane od strane Džordža Soroša podstiču migrante da vrše nasilje nad građanima Srbije, uz pomoć indoktrinacije koja se vrši u kampovima:

Izvor: RSE

Share:
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Comment