(VIDEO) ŽUTI PRSLUCI ZASULI POLICIJU KAMENICAMA: Francuzi neće da nose maske, desetine hiljada ljudi na ulicama!

Video

Žuti prsluci nisu izgubili na snazi.

U Parizu su danas ponovo protestovali „žuti prsluci“. Kako javlja dopisnik Sputnjika sa lica mesta, došlo je i do incidenta a policija je na demonstrante bacila suzavac.

Okupljanje je počelo jutros i situacija je u početku bila mirna. Pošto su demonstranti počeli da bacaju kamenje na policajce i pale kontejnere, policija je upotrebila suzavac kako bi ih rasterala.

Ranije tokom dana, policija je saopštila da je 128 osoba privedeno tokom jutra jer su prilikom pretresa kod njih pronađeni noževi i sekire.

„Žuti prsluci“ su za subotu planirali demonstracije širom Pariza, ali i u drugim francuskim gradovima.

Protesti „žutih prsluka“ pokrenuti su 2018. godine, kada su građani izašli na ulice protiveći se povećanju poreza na gorivo. Iz tih protesta je potom je nastao pokret „žuti prsluci“.

Jedan od lidera tog pokreta Žerom Rodrigez je tokom ranijih protesta povređen nakon što mu je policija ispalila gumeni metak u glavu, pozvao je na Fejsbuku na „potpunu građansku neposlušnost“.

Žerom Rodrigez je pozvao zaposlene u zdravstvu, vatrogasce, ugostitelje, radnike, zaposlene u javnoj službi da podignu glas i ukažu francuskoj vladi o katastrovalnoj situaciji u društvu.

Okupljanje u Parizu počelo u 10.00 a oko 13.30 je predviđeno je da proetsti traju do 18.00.

Policija je uvanično zabranila okupljanja u skoro svim udarnim delovima grada u aveniji Jelisejskih polja, na trgu Konkord, ispred Notr Dam, Marovih polja, i zgrada parlamenta, ministarstava i vlade.

Demonstracije su najavljene u Marseju, Tuluzu, Lionu, Nantu, Nici i Strazburu.

BONUS VIDEO – Pogledajte snimak Ane Branbić, kako je na konferenciji u Londonu pozvala migrante iz Severne Afrike da nasele Srbiju, obećavajući im državljanstva:

Share:
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Comment